Villa Noord Portugal huren

Villa Noord Portugal huren

Het groene noorden met prachtige natuurparken, lange zandstranden en vriendelijke mensen is een vakantie meer dan waard! Hier komt u tot rust, geniet u van de omgeving en het heerlijke, verse eten wat door gastvrije mensen voor u wordt bereidt. Deze regio is nog wat minder toeristisch, nog niet ondekt door het massa publiek, waardoor u nog echt rust kunt ervaren in de slaperige dorpjes in het achterland van Porto of verder naar het noorden naar de grens met Spanje. Het gebied wordt doorkruist door meerdere rivieren, waarvan de Douro de bekendste is.

Op de hellingen langs de rivier groeien de druiven, totdat zij klaar zijn om geoogst te worden en verwerkt te worden tot de beste wijnen of tot de bekende Port waar deze regio bekend om staat. Geniet van een boottocht over de rivier, waarbij de lunch verzorgd wordt, en bekijk de mooie hellingen van de Douro vanaf het water. Het klimaat is mild, in de winter en de vroege lente (februari en maart) kan het 's nachts nog fris zijn, maar overdag kan de termperatuur best wel 20 graden bereiken. Het voorjaar is een ideale periode in deze regio voor lange wandeltochten of fietstochten. 

Porto is de toegangspoort tot deze regio. Via de moderne luchthaven Francisco Sa Carneiro komen dagelijks tientallen vluchten aan vanuit Europa maar ook van buiten Europa. Porto is zeker de moeite waard om te bezoeken, het is een oude stad met smalle straatjes die allemaal op de kade uit lijken te komen. Reeds vroeg in de geschiedenis was dit een belangrijke handelsstad met een strategische ligging tussen de Portugese steden Braga en Lissabon. Met een oppervlakte van ruim 41 km2 is Porto een relatief kleine stad, alle bezienswaardigheden kunt u te voet bezichtigen. De prachte Katedraal Sé steekt boven de daken van de huizen uit, zeker een bezoek waard. Een andere grote kerk in Porto is de Igreja de S. Fransisco in de oude binnenstad, een oude, Gotische kerk, bebouwd rond 1223. Vanaf het plein voor de kerk rijdt een oud trammetje langs de Douro naar het strand. Als u bij de laatste halte uitstapt kunt u heerlijk wandelen langs zee. Vanuit de binnenstad loopt u via de smalle straten naar de gezellige Cais Ribeiro, waar restaurantjes en bars hun terrassen langs de waterkant hebben opgesteld. Geniet van de maaltijd of een drankje terwijl de boten aanleggen aan de steiger, of voorbij varen met toeristen. Langs de kade kunt u kaartjes kopen om een tochtje te maken. Aan de overkant van de Cais Ribeiro zijn de bekende wijnhuizen gevestigd waar de beroemde portmerken zoals Sandeman, Taylors en Offley. U kunt over de Ponte D. Luis I (stalen brug)  wandelen om aan de andere kant van de rivier te komen. De meeste wijnhuizen organiseren proeverijen, erg leuk om eens te proberen. De grote markt in Porto vindt u op de Mercado de Bolao, de markt heeft veel kraampjes met bloemen, voedsel en kruiden. Het is een dagelijkse markt van 9.00 uur - 17.00 op werkdagen. Ook op zaterdag onchtend is de markt geopend. De echte shoppers kunnen naar hartelust winkelen op de Via Catarina, een vier verdiepingen tellend winkelcentrum, gevestigd aan de Rua Santa Catarina. 

Braga is een echte universiteitsstad, ook wel het Rome van Portugal genoemd door de talloze kerken in de stad. De bekendste is de Bom Jesus, die al van veraf te zien is op de heuvelrug, zo'n 5 km buiten de stad. Deze indrukwekkende kerk is gelegen aan de top van een barokke trap, die u 116 meter hoger bij de kerk brengt. Onderweg komt u allerlei bijbelse taferelen tegen in de kapellen tussen de diverse trappen, zoals het laatste avondmaal en het oordeel van Pilatus. Daarna komt u op een terras met de vijf zintuigen met vijf bronnen die de zintuigen uitbeelden. Als laatste loopt u over de trap der deugden met de figuren die geloof, hoop en liefde uitbeelden. Als dit te zwaar is voor u om te lopen, kunt u ook met een kabelbaan naar boven gaan, dit is de oudste kabelbaan van Europa.Tegenover de kerk is een groot plein met een terras, vanwaar u panoramisch uitzicht heeft over de stad. Bij het restaurantje kunt u wat eten en drinken na de klim naar boven. De kerk is te bezichtigen, evenals de tuinen van Jardim de Santa Barbara. Braga staat ook bekend aan de sterke toewijding aan religie. Tijdens de belangrijke feestdagen worden er processies in de stad gehouden. Dit is echt een stad voor cultuurliefhebbers, terwijl het toch een moderne stad is die van alle gemakken is voorzien. Vanuit de omringende plaatsen gaan bussen naar de stad, de trein rijdt vanuit Porto naar Braga en ook vanuit Guimaraes is de stad goed te bereiken. 

Guimareas ligt op een kleine 25 km ten zuidoosten van Braga, en op 60 km van Porto. Het historische centrum van Guimaraes is in 2001 tot werelderfgoed verklaard, vanwege de historische monumenten in de stad. Deze stad was de eerste hoofdstad van Portugal en dat is nog steeds te zien, het kasteel van Guimaraes, boven op de berg is open voor bezoekers. Naast het kasteel kunt u ook een bezoek brengen aan het paleis van de Graven van Braganca. Er zijn verschillende paleizen in de stad, allen omgeven door mooie tuinen. Voor een bezoek aan de binnenstad volgt u de Rua de Santa Maria naar de Largo da Oliveira. Het middeleeuwse plein wordt omgeven door gotische bogen en statige vijf eeuwen oude huizen. De klokken van de toren laten al honderden jaren hun geluid klinken over de straten van de stad. 

Barcelos heeft een bijzondere markt, die in de wijde omgeving bekend staat. Werkelijk alles is hier te koop, huisdieren, kleding, huisraad, voedsel, tassen enz. Deze markt is op iedere donderdag in het dorp, tot ongeveer 16.0 uur. Ook kunt u hier het Cruzeiro bezoeken, in het openluchmuseum, ingericht in de ruïnes van het paleis der Bragancas, hier zijn veel archeologische vondsten te bezichtigen. Verder is er nog een paleis met een gotische, zeshoekige schandpaal uit vroeger tijden, daarnaast zijn de restanten van een kerk uit de 13e eeuw te vinden. Een mooie barokke kerk in het dorp en de Nossa Senhora do Terco (de oude stadstoren) maken een bezoek aan deze plaats compleet.

Viana do Castelo, prachtig gelegen aan de monding van de rivier de Lima, zo'n 70 km ten noorden van Porto, gemakkelijk te bereiken via de snelweg A28 vanuit Porto. De stad heeft prachtige stranden in de directe omgeving en de groene natuur in de heuvels in het achterland, met lieflijke dorpjes in de omgeving. Het oude centrum is niet groot, maar wel gezellig met een pleintje en restaurantjes. De stranden bij Afife en Praia de Ancora zijn dichtbij. Viana do Castelo heeft een miniatuur van de kerk in Braga, de bedevaartskerk St. Luzia. De kerk zie je vanuit de verte al liggen op de top van de heuvel aan de rand van de stad. Vanaf deze heuvel, de Monte Santa Lucia, heeft u fantastisch uitzicht over de stad en de kust. Als u hier naar de markt wilt, moet u vrijdag de stad bezoeken, dan is er markt. 

Ponte de Lima is een marktplaatsje aan de oever van de rivier de Lima, de beide oevers zijn verbonden door een oude Romeinse brug met lage bogen. De rust van het plaatsje, de ligging en de natuur in de omgeving maken dit een heerlijke vakantieplek! Er is nog veel historie te vinden in het plaatsje, aan de overkant van de brug ligt het 15de eeuwse klooster St. Anthony, wat tegenwoordig een museum is. De oude straatjes van het centrum wordt omgeven door elegante, oude herenhuizen, prachtig om doorheen te wandelen. Elke maandag is er markt in het dorpje, deze vindt plaats naast de rivier. Op het centrale plein staat een 18de eeuwse fontein,
hier zijn ook diverse restaurantjes en cafés met uitzicht over de rivier. In de e zomermaanden worden er diverse watersporten uitgeoefend op de rivier, het is mogelijk om kano's te huren of met een bootje de rivier te verkennen. In het najaar wordt er ook geraft op de onstuiminge delen van de rivier. Midden september is er een groot festival el arkt in Ponte de Lima en begin juni is er het Vaca das Cordas festival (festival van eigenaardigheden). Het dorpje is met het openbaar vervoer ook goed te bereiken. 

Caminha ligt aan de rivier de Minho, die de grens vormt tussen Spanje en Portugal. Het oude stadje heeft veel historische gebouwen, een gezellig plein en is bijzonder sfeervol. Het centrale plein biedt veel restaurantjes en gezelligheid, vanaf het plein lopen diverse
winkelstraatjes. Even verderop bij het dorp Villa Nova de Cerveira is een brug naar Spanje, hier is elke zaterdag een grote markt.
Vanuit Caminha kunt u met de veerpont naar de overkant van de rivier. Bij het rivierstrand is het mogelijk om kano's en kayaks te huren om de rivier te verkennen. De zandstranden bij Moledo, Praia de Ancora en Afife zijn prachtig, goed onderhouden en schoon.